Fortsätt till huvudinnehåll

Dela ut Ubuntu-skrivare i nätverket

Har du ett fungerande nätverk med t.ex. Samba-utdelningar från din Ubuntu-dator är det inga problem att även dela ut dina skrivare till de andra datorerna i nätverket. För detta ändamål använder du skrivarservern CUPS.

Cups kommer du lätt genom att peka din webbläsare till http://localhost:631 vilket är den port (631) som CUPS ligger på.

På CUPS startsida börjar du med att lägga till din skrivare genom att klick på "Lägg till skrivare". Välj port och drivrutin precis som när du lägger till en skrivare i Windows. När skrivaren är tillagd skriver du ut en testsida för att se att det fungerar.

Klicka sen på Hantera Server och bocka i följande alternativ i den lista som kommer upp till höger på skärmen:
Visa skrivare utdelade av andra system
Dela ut publicerade skrivare anslutna till detta system
Allow printing from the Internet
Tillåt fjärradministration
Use Kerberos authentication
Tillåt användare att avbryta alla jobb (inte bara sina egna)
Spara felsökningsinformation för problemlösning

När du gjort detta är du klar med konfigurationen av ditt Ubuntusystem. Gå till de andra datorerna i nätverket och peka deras webbläsare till http://192.168.0.??:631 (använd ubuntudatorns IP-adress). Kommer du nu till CUPS startsida och kan se den skrivare du delade ut så fungerar det som det ska. Om inte har du antagligen en felaktigt konfigurerad brandvägg eller liknanade och måste konfigurera ditt nätverk.

Lägg till skrivaren i Windows genom att välja "Nätverksskrivare" och ange adressen: http://192.168.0.??:631/skrivarnamn.
Välj drivrutin och du är klar.

Nu ska du kunna skriva ut på skrivaren från din Windows-dator. För att skriva ut från andra Ubuntu-datorer gör du på samma sätt som i Windows.

Samba
Du kan även dela skrivare genom att konfigurera din Samba-server. Öppna /etc/samba/smb.conf som root och lägg till:

[printers]
comment = All Printers
path = /var/spool/samba
browseable = yes
writable = yes
guest ok = yes
public = yes
printable = yes
share modes = yes
locking = no

Kommentarer

Anonym sa…
Tack för tipset det funkade för mig med en liten modifikation i din text.

Från windows datorn angav gav istället:

http://192.168.0.4:631/printers/Brother-HL-1430

(Jag la till printers i sökvägen)

/Nicklas Marklund

Populära inlägg i den här bloggen

Aktivera sido-mus-knappar för Firefox

Har du en mus med "framåt"- och "bakåtknappar"? Fungerar dom inte i Firefox? Gör så här: Öppna ett terminalfönster och skriv: sudo cp /etc/X11/xorg.conf /etc/X11/xorg.conf.bak för att göra en backup på configurationsfilen för dina enheter innan du börjar ändra i den. Skulle nånting gå fel är det bara att kopiera tillbaka backupfilen så här. Öppna sedan konfigurationsfilen med följande kommando: gksudo gedit /etc/X11/xorg.conf Du får nu upp en textfil. I denna fil finns ett avsnitt som ser ut så här: Section "InputDevice" Identifier "Configured Mouse" Driver "mouse" Option "CorePointer" ... Option "Protocol" "ExplorerPS/2" ... Option "Emulate3Buttons" "true" EndSection Ersätt denna bit med följande: Section "InputDevice" Identifier "Configured Mouse" Driver "mouse" Option "CorePointer" ... Option "Protocol" "ExplorerPS/2" .

Hur man monterar mappar

Som du säkert vet om du använt linux kan man montera hårddiskar och diverse enheter. Men man kan även montera mappar från olika partitioner på andra partitioner. Användbart om man t.ex. vill dela ut en extern hårddisk på sitt ftp-konto. Det finns två sätt att montera mapparna. Antingen manuellt varje gång man loggar in, eller automatiskt genom att lägga till en rad i /etc/fstab. Manuellt: Öppna en terminal och skriv:    sudo mount -o bind /frånmapp /tillmapp Automatiskt: Öppna /ect/fstab som root och lägg till:    /frånmapp /tillmapp bind default,bind 0 0

CrossOver Office - ännu en wine-utveckling

Cedega möjliggör spelandet av windowsspel på din linux-dator, men hur är det med programmen? Visserligen finns det lika bra, oftast bättre, gratis open-source substitut för nästan alla vanliga program, men du kanske har fäst dig vid Photoshop eller Dreamweaver eller känner att du bara måste ha iTunes och inte orkar vänta på Songbird. Då är CrossOver Office nått för dig. Precis som Cedega är detta en kommersiell vidareutveckling av Wine. Precis som i Cedega öppnar du här installationsfilen för programmet du vill installera i CrossOver Office:s programinstallations-fönster. För de vanligaste programmen finns det färdiga inställningar att välja ur en lista. Så fort du startat installationen ser allt ut som vanligt och du behöver inte göra några inställningar alls utöver de vanliga. När installationen är klar hamnar det en genväg på skrivbordet och du kör programmet direkt med ett musklick precis som vilket linux-program som helst. Cedega skapar ett fejkat Windows under din användarkatalog